De opsplitsing van leerprogramma's per KD met ingang van schooljaar 2021-2022

Ieder schooljaar breiden wij ons aanbod uit én kijken we naar de huidige leerprogramma's: welke verbeteringen kunnen hierin nog doorgevoerd worden? In schooljaar 2021-2022 hebben we ervoor gekozen om een aantal van onze huidige leerprogramma's goed onder de loep te nemen. We hebben ten eerste wijzigingen en verbeteringen doorgevoerd in het lesmateriaal. Dit zodat de opdrachten nog wat beter aansluiten op de bijbehorende kwalificatiedossiers. Naast deze veranderingen in de opdrachten hebben we nog een andere belangrijke wijziging toegepast. Onze leerprogramma's zijn namelijk opgesplitst per kwalificatiedossier. In dit artikel leggen we uit wat dit precies betekent voor jou als coach, en je studenten. 


1. Een leerprogramma per kwalificatiedossier

Ieder kwalificatiedossier (KD) heeft nu een eigen leerprogramma. Voorheen groepeerden we meerdere kwalificatiedossiers onder één titel. Dit geldt voor de onderstaande leerprogramma's:

Oude leerprogrammaNieuwe leerprogramma's vanaf schooljaar 2021-2022Nummer kwalificatiedossier
ARBO, kwaliteitszorg en hulpverleningARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 2K0003

ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 3K0262

ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 4K0263
Blockchain (inhoud niet gewijzigd)Blockchain - oriëntatieK1105

Blockhain - verdiepingK1114
Duurzaamheid in het beroepDuurzaamheid in het beroep AK0028

Duurzaamheid in het beroep BK0029

Duurzaamheid in het beroep CK0030

Duurzaamheid in het beroep DK0031
Digitale vaardighedenDigitale vaardigheden basisK0022

Digitale vaardigheden gevorderdK0023
Inspelen op innovaties Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 2K0224

Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3K0225

Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4K0226
Internationaal IInternationaal I: bewustzijn (interculturele) diversiteitK0055

Internationaal I: overbruggen (interculturele) diversiteitK0210
Ondernemend gedragOndernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2)K0211

Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)K0072
Ondernemend vakmanschapOndernemend vakmanschap, geschikt voor niveau 2K0753

Ondernemend vakmanschap, geschikt voor niveau 3 en 4K0389
Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werkenVerdieping blijvend fit, veilig en gezond werken (geschikt voor niveau 2)K0516

Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken (geschikt voor niveau 3 en 4)

K0517
Zorg(innovatie) en technologie (inhoud niet gewijzigd)Zorg & TechnologieK0137

Zorginnovatie en technologieK0138


Heb je één van deze leerprogramma's in een voorgaand schooljaar gegeven, en ga je dat dit schooljaar weer doen? Dan dien je de leerprogramma's opnieuw toe te voegen. Nieuwe studenten zien enkel de nieuwe titels. Zij kunnen dus niet kiezen voor een verouderde titel. Voordat jij de nieuwe titels ook hebt toegevoegd, kunnen ze jou niet als coach selecteren. Je vindt alle nieuwe tegels/titels onder 'aanbod'. Hier lees je meer over het toevoegen van een nieuw leerprogramma.

2. Invloed op niveau

Omdat er in sommige gevallen in vorige schooljaren meerdere kwalificatiedossiers onder één titel gegroepeerd waren, dienden studenten bij de start van het leerprogramma hun niveau aan te geven, zodat zij de juiste opdrachten te zien kregen en uiteindelijk ook het juiste examen. Nu de leerprogramma's zijn opgesplitst zijn per kwalificatiedossier, is het kiezen van een niveau niet langer nodig. Studenten kunnen altijd kiezen voor niveau 'Algemeen'. Dit is ook de enige optie die selecteerbaar is. Aan welke opleidingen van welke niveaus een kwalificatiedossier gekoppeld is, kun je het beste controleren via de website van het s-bb. Dit verschilt namelijk per kwalificatiedossier. Onder sommige kwalificatiedossiers en daarmee leerprogramma's vallen meerdere niveaus, onder anderen slechts één. Vallen meerdere niveaus onder één kwalificatiedossier? Dan zullen alle opdrachten en examens ook overeenkomen voor deze verschillende niveaus.


3. Invloed op oud-studenten en eigen opdrachtensets

Wanneer je nog oud-studenten hebt die in een ouder schooljaar aan één van deze leerprogramma's hebben gewerkt, dan zullen deze studenten ook onder de 'oude' tegel/titel zichtbaar blijven. Voorlopig blijf je hier als coach inzage in houden, zolang je dit zelf wilt. Wil je het leerprogramma en/of de studenten toch liever ontkoppelen? Dat kan. Hier lees je hoe je een leerprogramma ontkoppelt, en in dit artikel lees je hoe je studenten ontkoppelt. Let op: Wanneer je een leerprogramma ontkoppelt, ontkoppel je ook automatisch alle studenten die hieronder vallen.

Heb je in een ouder schooljaar ook een eigen opdrachtenset gemaakt? Deze zal dan niet zichtbaar zijn voor nieuwe studenten, gezien zij ook alleen voor de nieuwe versies van de leerprogramma's kunnen kiezen. Wij adviseren zo veel mogelijk gebruik te maken van de vernieuwde opdrachten. Met het gebruik van de eigen sets loop je het risico dat je gebruik maakt van verouderd lesmateriaal. Wil je toch gebruik blijven maken van je eerder gemaakte eigen set? Dan kunnen wij deze overzetten naar het nieuwe leerprogramma. Hier lees je meer over in dit artikel


Wil je dit artikel printen? Lees hier hoe je dat doet.

Wil je dit artikel opslaan als pdf? Lees hier hoe je dat doet.