Hoe maak ik een audio opname?

In sommige opdrachten wordt gevraagd om een audio-opname te maken. Je neemt dan het geluid op van bijvoorbeeld een gesprek, interview of podcast.

Let op! Maak je een audio-opname waarop (ook) een andere persoon te horen is? Zorg er dan voor dat je toestemming hebt van die persoon. Je mag namelijk niet zomaar iemand opnemen, zonder dat de ander er vanaf weet.

In dit artikel willen we je wat handvatten geven voor het maken van een goede audio-opname.

Bekijk de video of lees de stappen hieronder voor meer uitleg!



1. Bereid je opname voor

Voordat je audio gaat opnemen, is het goed om je voor te bereiden. Bedenk wat je wilt zeggen, en kies of je dit spontaan wilt doen, of liever werkt met een script. In een script schrijf je op wat je allemaal wilt zeggen, en denk ook na over de opbouw (opening, kern, slot). Het schrijven van een script kost tijd, maar helpt je wel om een goed gestructureerd verhaal te maken, en zorgt ervoor dat je niets vergeet. Bij een interview bedenk je in de voorbereiding een aantal vragen die je wilt gaan stellen.

Bepaal vervolgens waar je de audio gaat opnemen. Doe je dit thuis, op school, of ga je juist naar een locatie toe die relevant is voor het onderwerp? 

Bepaal ook waarmee je de audio gaat opnemen. Dit kan natuurlijk met je mobiele telefoon, er zijn verschillende apps die je kunt gebruiken om je audio-opname te maken, zoals Dictafoon of Geluidsrecorder. Je kunt ook een professionele microfoon gebruiken.


2. Maak je opname

Voordat je begint aan de opname, stel je je eventuele gesprekspartner op zijn of haar gemak. Maak een kort praatje voordat je begint met opnemen.

Wanneer je klaar bent om de audio op te nemen is het handig om eerst een proefopname te maken. Luister de proefopname terug en bepaal of je (en je eventuele gesprekspartner) goed te horen bent. Plaats je microfoon bijvoorbeeld niet te ver weg, spreek luid (maar niet te hard) en niet te snel. Spreek je woorden duidelijk uit en vraag je gesprekspartner om dit ook te doen. Controleer daarnaast of er geen storend achtergrondgeluid te horen is.

Maak vervolgens de echte opnames. Controleer af en toe of het opnemen nog goed gaat. Wanneer het niet soepel loopt kun je  besluiten om (voor een bepaald deel) een nieuwe opname te maken. Laat de opname dan gewoon doorlopen en benoem dat je opnieuw begint. Dit kun je later dan bewerken.

Ben je klaar? Luister de opname dan direct even terug om te kijken of alles goed is gegaan. Controleer bijvoorbeeld of het begin en eind op de opname staan.


3. Bewerk je opname (eventueel)

Staat je opname er goed op? Mooi! Je kunt de opname eventueel nog bewerken in een bewerkingsprogramma zoals Adobe Audition of het gratis Audacity. In zo'n programma kun je bijvoorbeeld stukjes uit de opname knippen, het volume en het tempo aanpassen en eventueel achtergrondgeluid verminderen.

Sla de opname vervolgens op als .mp3 of .wav bestand. Vaak gaat dit al automatisch, en anders kun je het bestand online converteren. Zorg er ook voor dat de opname niet groter is dan 100MB. Lever tenslotte het bestand in.


Wil je dit artikel printen? Lees hier hoe je dat doet.

Wil je dit artikel opslaan als pdf? Lees hier hoe je dat doet.