Hoe start ik een livestream via YouTube?

Wil je graag ‘klassikaal' lesgeven op afstand? Dan is een livestream via YouTube hét middel om te gebruiken. Het is gemakkelijk te starten, geeft deelnemers de mogelijkheid om vragen te stellen en het is na afloop makkelijk opnieuw te bekijken. Hierbij een korte uitleg hoe je een livestream kunt starten.

Wat heb je nodig?

• Een webcam of een laptop met ingebouwde webcam;
  • Een microfoon (deze zit vaak ingebouwd in de webcam);
  • Een stabiele internet connectie;
  • Een recente versie van Chrome of Firefox;

Zo start je een livestream

1. Ga naar YouTube.com;
  2. Klik op het -icoon rechtsboven in beeld;
  3. Klik op “Live gaan”;
  4. Indien je reeds bent ingelogd met een Google account, ga naar stap 6.
  5. Log in met een Google account. Indien je deze nog niet hebt, dan kun je deze aanmaken via de link “Account maken”.
  6. Klik op “Aan de slag” en kies vervolgens dat je onder je eigen naam wilt streamen;
  7. Je wordt nu naar YouTube Studio gestuurd. Het kan zijn dat je hier wordt gevraagd voor een telefonische verificatie. Deze verificatie is nodig om te voorkomen dat automatische bots alle bandbreedte van YouTube verbruiken.
  8. Eenmaal geverifieerd kun je wederom “Live gaan” via het  -icoon.
  9. Je wordt gevraagd om toegang te geven tot je webcam en microfoon. Sta dit toe.
  10. Selecteer bovenaan “Webcam”.
  11. Voer nu een titel en beschrijving van je livestream in, en controleer de privacy instellingen. Kies bij de privacy instellingen voor “Verborgen”, zo kunnen alleen deelnemers de livestream volgen, waarmee jij de link gedeeld hebt.
  12. Ook kun je hier een tijd aangeven indien je de livestream niet direct wilt starten (alleen wilt plannen en voorbereiden).
  13. Klik op “Opslaan”. Hierna wordt er een foto gemaakt die gebruikt wordt als thumbnail.
  14. Klik op “Live gaan”.
  15. Wil je een geplande livestream starten? Dan kun je via het  -icoon > “Live gaan” > “Managen” weer bij je livestream komen en deze starten.

Tips & Tricks

• Deel voorafgaand aan de livestream met je klas hoe laat je de livestream zult starten, en op welke link ze de livestream kunnen volgen. Deze link krijg je bij het aanmaken van de livestream.
  • Plaatst een deelnemer regelmatig onnodige of vervelende reacties? Dan is het mogelijk om deze deelnemer vijf minuten lang te blokkeren.
  • Wil je meer streamen dan alleen je webcam (bijvoorbeeld je beeldscherm)? Dat kan ook! Selecteer dan bij stap 10 in plaats van “Webcam” de optie “Streamen”. Let op; hiervoor heb je wel extra software nodig, zoals de gratis opnamesoftware OBS. Deze software is beschikbaar voor zowel Windows als MAC. Download het programma hier, en bekijk de uitlegvideo van de VideoMakers op YouTube.