Hoe maak ik een vlog?

Vlogs, oftewel video-blogs, zie je tegenwoordig overal. Voornamelijk op social media zoals Facebook, Instagram en YouTube, maar ook vaak binnen het bedrijfsleven of als reclame. Het is dus belangrijk dat je weet hoe je een vlog maakt. Om die reden vragen we regelmatig in opdrachten om een vlog te maken.

In dit artikel willen we je wat handvatten geven voor het maken van een vlog.

Bekijk de video of lees de stappen hieronder voor meer uitleg!

1. Bereid je vlog voor

Voordat je de vlog gaat opnemen, is het goed om je voor te bereiden. Bedenk wat je wilt zeggen, en kies of je dit spontaan wilt doen, of liever werkt met een script. In een script schrijf je op wat je allemaal wilt zeggen. Het schrijven van een script kost tijd, maar helpt je wel om van je vlog een goed gestructureerd verhaal te maken, en zorgt ervoor dat je niets vergeet.

Bepaal vervolgens waar je de vlog gaat opnemen. Doe je dit thuis, op school, of ga je juist naar een locatie toe die relevant is voor het onderwerp?

Bepaal ook waarmee je de vlog gaat opnemen. Dit kan natuurlijk met je telefoon, of je kunt een professionele camera gebruiken. Zorg er altijd voor dat je voldoende ruimte hebt op je telefoon of camera om de vlog op te slaan.

Bedenk tenslotte hoe je de vlog opneemt. Vraag je iemand anders om te filmen, of doe je het zelf? En als je het zelf doet, houdt je dan de camera (naar jezelf toe gericht) vast, zet je de camera ergens neer, of gebruik je een statief?

2. Neem je vlog op

Wanneer je klaar bent om de vlog op te nemen is het handig om eerst een proefopname te maken. Bekijk in de proefopname of je goed in beeld bent, en of je goed te horen bent.

Maar vervolgens de echte opnames. Controleer af en toe of het opnemen nog goed gaat. Je kunt eventueel meerdere opnames maken.

3. Bewerk je vlog (eventueel)

Staat je vlog er goed op? Mooi! Je kunt de vlog eventueel nog bewerken in video editing programma zoals Adobe Premiere, iMovie of een (gratis) online programma. In zo'n programma kun je bijvoorbeeld tekst, geluiden of muziek toevoegen.

Zorg er daarnaast voor dat de bestandsgrootte van de video niet groter is dan 100MB. Je kunt dan problemen krijgen tijdens het inleveren. Is de video toch groter? Lees dan in dit artikel hoe je de video alsnog kunt inleveren