Opdrachten bekijken en beoordelen


Onder het tabje ‘Mijn nakijkwerk’ kun je het gemaakte werk van je deelnemers nakijken. Omdat je niet alle opdrachten na hoeft te kijken, kun je hier met een filter persoonlijk jouw nakijkwerk bepalen. Dit werkt als volgt:

  • Wanneer jouw deelnemers maximaal 5 (nieuwe) opdrachten hebben ingeleverd, dan worden deze opdrachten standaard getoond. Het is dan nog niet mogelijk om een filter toe te passen.
  • Wanneer jouw deelnemers meer van 5 (nieuwe) opdrachten hebben ingeleverd, dan kun je een filter toepassen om jouw nakijkwerk te bepalen.


In dit artikel leggen we uit hoe je opdrachten kunt bekijken en beoordelen.


1. Filteren

Kies eerst welke opdrachten je wilt nakijken. Bijvoorbeeld opdrachten van een specifiek leerprogramma, of juist de meest recent ingeleverde opdrachten. Kies vervolgens hoeveel opdrachten je maximaal wilt nakijken; bijvoorbeeld 5, 10, 15, 20 opdrachten, of juist meer? Pas het filter toe. Jouw nakijkwerk wordt nu getoond zoals hieronder weergegeven.

In de lijst met jouw nakijkwerk kun je selecteren welke opdrachten je na wilt kijken. Je kunt een individuele opdracht beoordelen, maar ook meerdere opdrachten selecteren door het vakje links naast de titel aan te vinken. Zodra dit gelukt is, klik je bij acties op 'beoordelen'. Let op: in jouw nakijkwerk kunnen opdrachten van verschillende deelnemers en leerprogramma’s door elkaar staan.


2. Nakijken

Wanneer je op een opdracht klikt, opent de detailweergave van de opdracht. Dit ziet er ongeveer uit zoals hieronder.


Deze weergave komt overeen met weergave van de deelnemer. Je kunt de gehele opdracht lezen, wat je kan helpen bij het beoordelen. Mocht je de opdracht omschrijving juist liever niet zichtbaar hebben, dan kun je deze uitschakelen met het schuifje 'toon opdrachtomschrijving' linksboven de opdracht.


Met de knop 'Volgende' kun je doorklikken tot het laatste deel van de opdracht. Links onderin kun je dan het ingeleverde werk van de deelnemer downloaden.


Je kunt met de tabjes 'Werkprocessen' en 'Kennis & vaardigheden' naast 'Ingeleverd werk' bekijken aan welke kerntaken, werkprocessen en kennis & vaardigheden de opdracht gekoppeld is. Deze kun je als uitgangspunt nemen bij het beoordelen van de opdracht.


Je kunt de opdracht beoordelen met door op 'Afkeuren' of 'Goedkeuren' te klikken. Optioneel kun je ook feedback toevoegen voor de deelnemer. Ben je klaar met beoordelen? Klik dan op 'Sla beoordeling op'. Vervolgens kun je er daarna nog voor kiezen om de beoordeling te wijzigen, of te voltooien. De deelnemer kan jouw gegeven beoordeling en eventuele feedback nu bekijken in zijn of haar omgeving. 



3. Weergave voor de deelnemer


De deelnemer kan jouw gegeven beoordeling en eventuele feedback bekijken in zijn of haar omgeving. De deelnemer ziet meteen of de opdracht goedgekeurd, of afgewezen is. Wanneer een opdracht goedgekeurd is, ziet dit er bijvoorbeeld zo uit:

Heb je ook feedback gegeven? Dan kan de deelnemer deze feedback bekijken door op de opdracht te klikken. In de balk die verschijnt waarin wordt weergegeven of de opdracht is goedgekeurd of afgewezen, kan de deelnemer ook klikken op 'opmerkingen'. Hier verschijnt vervolgens de gegeven feedback.

Is een opdracht afgekeurd? Dan kan de deelnemer deze opdracht eventueel opnieuw maken en inleveren. Wanneer de deelnemer een nieuw bestand inlevert verandert de status van de opdracht weer naar 'ingeleverd'.


Veelgestelde vragen:


  • Er staat een slot op het uitvoeren van de acties, hoe kan dit?
    Wanneer je geen acties uit kunt voeren, komt dit doordat je geen geldig abonnement hebt. Lees in dit artikel hoe het aanvragen van abonnementen voor docenten doorgaans geregeld wordt.
  • Zijn er voor de leerprogramma's ook antwoordmodellen beschikbaar?
    Nee, wij hebben geen documenten met antwoorden op de (vragen in de) opdrachten. Bij veel opdrachten is er namelijk niet één antwoord goed, maar gaat het juist om het proces en de interpretaties van de deelnemer. Wel is elke opdracht gekoppeld aan bepaalde werkprocessen en kennis en vaardigheden. Deze kunnen als uitgangspunt genomen worden bij het beoordelen van de gemaakte opdracht. Ook is er bij sommige opdrachten een 'docent instructie' aanwezig, die wat handvatten geeft.
  • In de steekproef worden mijn eerder gegeven beoordelingen niet weergegeven, hoe kan dit?
    Het klopt dat je bij het beoordelen van de steekproef eerdere beoordelingen niet terugziet. Dit is noodzakelijk omdat de steekproef een compleet apart onderdeel betreft. De steekproef heeft als doel om (extra) te controleren of de deelnemer klaar is voor de eindopdracht. Omdat sommige coaches er voor kiezen om opdrachten niet te bekijken en beoordelen gedurende het leerprogramma, werken we met de steekproef als laatste controle voordat de deelnemer aan de slag mag met de eindopdracht. Lees in dit artikel meer over de steekproef.
  • Moet ik een opdracht nakijken voordat mijn deelnemer XP-punten ontvangt?
    Nee, dit hoeft niet. XP's worden automatisch toegekend bij het inleveren van een opdracht. Wanneer je als coach de opdracht nakijkt en afkeurt, worden de XP's weer in mindering gebracht.


Wil je dit artikel printen? Lees hier hoe je dat doet.

Wil je dit artikel opslaan als pdf? Lees hier hoe je dat doet.